A gázhegesztés szerelvényei 2.

Ebben a bejegyzésben folytatjuk a két nappal ezelőtt megkezdett gázhegesztés témakör kifejtését. Most a gázhegesztés szerelvényeiről lesz szó, azon belül is a nyomáscsökkentőkről, tömlőkről és a hegesztőpisztolyról.

Nyomáscsökkentő (reduktor)

A forgalomba kerülő gázokat a palackokba a felhasználásinál nagyobb nyomással töltik. Az ilyen nyomású gáz közvetlenül hegesztésre nem alkalmas. A különböző nagyságú hegesztőpisztolyoknak hegesztéshez 0,1…0,25 MPa, lángvágáshoz 0,15…0,7 MPa túlnyomású oxigén és 0,03…0,08 MPa túlnyomású acetilén kell.
A palackban uralkodó nyomást nyomáscsökkentő (reduktor) szabályozza, amely:
– folyamatos gázelvételt tesz lehetővé;
– a palackban tárolt gáz nyomását üzemi értékre csökkenti;
– a beállított üzemi nyomást állandó értéken tartja.

A nyomáscsökkentő megvédi a palackot az esetleges láng visszacsapástól, ill. a megengedettnél nagyobb értékű nyomás visszahatástól. A nyomáscsökkentőket – a palackhoz hasonlóan – különböző színek jelölik. Lehetnek egy- vagy kétfokozatúak; a gyakorlatban az egyfokozatú terjedt el.

Palackra szerelt oxigén nyomáscsökkentő

Palackszelepre szerelt egyfokozatú oxigénnyomás-csökkentő

A gázpalack szelepének nyitása után a gáz a beeresztőcsövön keresztül a nyomáscsökkentőbe áramlik. A szabályozórugó feszültségmentes állapotában a nyomáscsökkentőn nem áramlik át gáz. A kimenő (üzemi) gáz nyomását a szabályozócsavarral kell beállítani. Becsavarásával a szabályozórugó megfeszül és a rugalmas membránt, ezen keresztül a szelepet megemeli, a gáz a kimeneti nyomású térbe áramlik. A kimeneti nyomású térben lévő gáz a kieresztőszelep megnyitásával jut a tömlőbe.

A kétfokozatú nyomáscsökkentő elvileg két, sorba kapcsolt egyfokozatúból áll, a gáz nyomását két fokozatban csökkenti az üzemi nyomásra. Az első fokozat kimeneti nyomását a második fokozat bemeneti nyomású terébe vezetik, s a beállított üzemi nyomás ezáltal pontosabban tartható.

Tömlők és csővezetékek

A gázhegesztéshez használt gázokat tömlő, ill. csövek vezetik a hegesztőpisztolyba. A gumitömlőknek legalább kétszer akkora nyomást kell kibírniuk, mint a nyomáscsökkentővel beállítható legnagyobb nyomás. A tömlőket a csatlakozóvégekre csőbilincsek rögzítik. Az oxigénhez használt gumitömlő háromsoros, az acetiléngázhoz használt pedig kétsoros vászonbetéttel készül, az előbbi szürke, kék vagy fekete színű, az acetiléné vörös.

Állandó vezetékként csővezeték használatos. Az oxigén vezetésére 1 MPa-ig varrat nélküli acélcső, réz-, ill. alumíniumcső alkalmas. 1 MPa fölött acélcsövet használni tilos, ilyen esetben réz-, ill. ötvözött alumínium csövet kell szerelni. Acetiléngáz vezetésére csak varrat nélküli acélcső felel meg.

Hegesztőpisztoly

A hegesztőpisztolyban keveredik az éghetőgáz és az oxigén, majd abból kijutva elég. A markolat, a keverőszár és az égőfej sárgarézből vagy könnyűfémötvözetből készül, ide csatlakoznak az oxigén- és éghetőgáz-tömlők. Acetilén-oxigén gázzal való hegesztéskor a két gáz egymástól eltérő nyomáson jut a hegesztőpisztolyba. A csatlakozások felcserélésének megakadályozására az oxigéncsatlakozás jobbmenetes, az acetiléné balmenetes. A markolaton vannak a gázszabályozó szelepek, amelyekkel a gázok mennyisége és keverési aránya pontosan beállítható.

Hegesztőpisztoly

Hegesztőpisztoly

 

kisnyomású hegesztőpisztoly szerkezete

A kisnyomású hegesztőpisztoly szerkezete

A fenti ábra az általánosan használt kisnyomású (injektoros) hegesztőpisztoly markolatának és keverőszárának csatlakozását szemlélteti. A nagynyomású oxigén a hegesztőpisztoly szűkülő (konfúzor) részében felgyorsulva magával ragadja a kisebb nyomású acetilént. A szűkülő szakasz végén 300…400 m/s sebességre is felgyorsuló gázok a hegesztőpisztoly bővülő részében (diffúzor) összekeverednek, sebességük csökken.

Keverőszárak

A cserélhető keverőszárak különböző méretekben, számozással, ill. jelöléssel készülnek. A hegesztőpisztolyok készlet formájában kerülnek forgalomba, amely egy markolatból és több különböző nagyságú keverőszárból áll. A keverőszárakon feltüntetik, hogy milyen vastagságú acéllemez hegesztésére használhatók. A keverőszár cseréjével a lángerősség is szabályozható.

Keverőszárak műszaki adatai

A következő bejegyzésben folytatjuk a gázhegesztő eszközök témakört, amin belül a biztonsági eszközökre fektetjük a hangsúlyt.

 


Felhasznált forrás:
Dr. Béres Lajos, Dr. Czitán Gábor, Dr. Gáti József, Dr. Gremsperger Géza, Dr. Kovács Mihály: Hegesztési Zsebkönyv, Kiadó: COKOM Mérnökiroda Kft.

Ebben a könyvben rengeteg hasznos információt olvashatunk, érdemes beszerezni!
Megvehető például itt: LINK


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 − három =